Castrul Roman Buciumi

Teritoriul administrativ al comunei este impanzit de ruinele unor turnuri romane de aparare, raspandite pe dealurile si in padurile din jurul ei.

Acces: In centrul comunei aveti un indicator la o intersectie - la dreapta - Sit arheologic - Castrul roman. Mergeti aproximativ 500 m pana intalniti pe dreapta o fantana a satului. Langa fanatana este o carare printr un gard care da intr-o livada, mergeti pe acea carare cam 200 m si ajungeti la ruinele castrului sitaut deasupra satului. De acolo puteti admira si satul Buciumi.

Castrul roman de la Bucium se află în partea nordică a localităţii. A fost un castru auxiliar puternic, fortificat cu zid de piatră şi turnuri un punct important în sistemul defensiv roman, care a asigurat apărarea zonei Porolissum. Primele însemnări despre castru provin din secolul XVI de la istoricul transilvan Stephanus Zamosius.

Pe platoul înalt în urma săpăturilor arheologice efectuate de specialişti din Zalău şi Cluj au fost identificate ziduri, şanţuri, turnuri, porţi şi bazilica. Lucrările au durat 13 ani (1963-1976), perioadă în care a fost cercetată zona, ruinele au fost identificate şi conservate. S-a ajuns la concluzia că fortificaţia cu zid de piatră a fost construită probabil la începutul secolului III, în timpul domniei lui Caracalla (211-217). La nord-est de castru au fost identificate urmele unei aşezări civile, iar la sud-est şi urmele termelor.

Castrul de la Buciumi, judetul Salaj, a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apararea zonei Porolissum. Ansamblul de piatra a fost construit în anul 114 si a fost sediul cohortei a II-a Augusta Brittonum.

Satul, resedinta de comuna Buciumi de pe Valea Agrijului, la o distanta de 26 km de Municipiul Zalau, se afla pe frontiera nord-estica a Imperiului Roman, iar castrul de pe dealul Gradiste se constituie intr-o veriga din salba de castre a Limesului, dintre care, pe teritoriul Salajului se afla cel de la Porolissum, Romanasi, Romita, Jac, Brusturi, Tihau si Sutor (Optatiana). Limesul delimita acum 2000 de ani teritoriile provinciei Dacia de zona ramasa neocupata, cea a dacilor liberi.

 

<
>